Rikastamisniitty
Hiedanrannan rikastamisniitty sijaitsee Tampereella Lielahden kaupunginosassa tulevan Hiedanrannan asuinalueella. Rikastamisniitty reunustettiin Tampereen kaupungin katualueiden vanhoilla rotvallikivillä. Niityn lohkot jaettiin Hämeenkadulta poistetuilta nupukivillä. Niityn kasvualusta on soraa. Niitty perustettiin vuonna 2020.
Villi vyöhyke -yhdistys kylvi Hiedanrannan rikastamisniitylle noin 30 paikallisen kasvilajin siemeniä. Yhdistyksen jäsenet keräsivät siemenet 1,3 kilometrin säteeltä niitystä, noin 50 kasvupaikalta. Niittyä on hoidettu kitkemällä sekä tekemällä täydennyskylvöjä ja istutuksia.
Rikastamisniityn tavoitteena on kerryttää alueen harvinaisen kasvilajiston siementuotantoa. Etuliite ’rikastamis-’ tarkoittaa sitä, että tulevaisuudessa niityltä voi kerätä monin verroin enemmän siemeniä kuin sen kylvämiseen on käytetty. Rikastamisniityllä vuonna 2023 äärimmäisen uhanalaisen imeläkurjenherneen (Astragalus glycyphyllos) siementuotanto ylitti selvästi alueen alkuperäisten luonnonvaraisten kasvustojen siementuotannon. Niityltä kerätään tulevaisuudessa siemeniä Hiedanrannan asuinalueen niittyihin.
Uudenlainen luontoselvitys
Rikastamisniityn perustaminen oli osa yhdistyksen tekemää uudenlaista luontoselvitystä. Työssä kartoitimme Hiedanrannan ja Lielahden alueiden merkittävimmät luonnonkasvit ja niiden siementen käytön mahdollisuudet niittyjen perustamisessa. Tällöin luontoa ei vain suojella ja säästetä, vaan luonto sovitetaan uuteen maankäyttöön nykyisen kasvillisuuden muotoa muuttaen. Kun uuden alueen kehittämisessä hyödynnetään samalla paikalla ollutta kasvilajistoa, voidaan saada aikaan omaleimaisia viheralueita.
Hiedanrannan rikastamisniitty ja uudenlainen luontoselvitys toteutettiin Tampereen kaupungin koordinoimassa 6Aika: Kestävien kaupunginosien kumppanuusmalli, KIEPPI-hankkeessa (2019-2021). Jatkossa hoidamme niittyä Hiedanrannan Kehitys Oy:n kanssa.
Lisää Hiedanrannan niitystä voi lukea julkaisusta Luonnonkasvillisuuden jatkokäytön mahdollisuudet – Uudenlaisen luontoselvityksen pilotoiminen Hiedanrannan alueella (pdf, 63 sivua).