Siementen keruu
Kerättäessä siemeniä luonnonvaraisista kasvustoista ensimmäinen vaihe on paikallisen kasvillisuuden selvittäminen. Usein kaupunkiseutujen kasvillisuudesta on julkaistu kirjallisuutta ja luontoselvityksiä, joita voi hyödyntää – kannattaa kuitenkin huomioida, että vuosien vaihtuessa esiintymät eivät ollenkaan välttämättä ole yhä (samoilla) paikoillaan.
Luonnonkasvien siementen kerääminen edellyttää kasvilajien tunnistamista, siemenen kypsymisen arviointia sekä kasvukausikohtaista seurantaa; keruuseen sopivat kasvupaikat tulee kartoittaa etukäteen. Keruu tulee useimmilla kasvilajeilla tehdä silloin, kun suurin osa siemenistä on kypsiä.
Siementen kypsyydestä kertovat hedelmän ja siementen värin muuttuminen, usein hedelmän aukeaminen, siementen kovuus sekä siementen irtoaminen kasvista. Joitain kasvilajeja voidaan kerätä raakana ja jälkikypsyttää varastointivaiheessa.
Yleensä kasvustojen tulee olla laajoja, että siemeniä voidaan kerätä jatkokäyttöön riittävä määrä. Harvinaisempien kasvustojen käytössä voidaan kerätä siemeniä vähäisemmistäkin kasvustoista. Siemeniä kerättäessä tulee varmistua, että keruu ei uhkaa kasvustojen jatkuvuutta. Siemeniä ei saa kerätä liikaa eikä joka vuosi samoista kasvupaikoista.
Rauhoitettujen kasvilajien siementen kohdalla vaaditaan lupa ympäristöviranomaisilta. Pienten, harvinaisten ja uhanalaisten kasvien esiintymiltä siemeniä kerättäessä tulee noudattaa erityistä huolellisuutta, jotta esiintymät eivät vaarannu.
Yksi- ja kaksivuotisten lajien populaatioiden selviäminen on lähes kokonaan kulloisenkin vuoden siementuotannon varassa. Tästä johtuen yksi- ja kaksivuotisten lajien kohdalla suositellaan kerättäväksi vain 5–10 prosenttia koko vuoden siementuotannosta.
Luonnonvaraisten kasvupaikkojen elinvoimaisuutta voi parantaa yhdistämällä siementen keruuseen luonnonhoitoa, kuten poistamalla umpeenkasvua aiheuttavia puuvartisia kasveja tai haitallisia vieraslajeja. Usein harvinaisemmat luonnonkasvit ovat heikkoja kilpailijoita, ja kasvuston jatkuvuuden varmistaminen voi edellyttää muiden kasvilajien kitkemistä niiden joukosta. Luonnonvaraista esiintymää voi laajentaa siemeniä keräämällä ja kylvämällä tai taimia istuttamalla.
Useimmiten tuotannon alkuvaiheessa siemeniä on saatavilla vain vähän, kun siementen keruu on luonnonesiintymien varassa. Siementen määrää voi kuitenkin kasvattaa keräämällä siemeniä myös jo perustetuilta niityiltä. Tällöin keräyksen kohteena olevien kasvustojen alkuperä tulee olla tiedossa. Kylvetyiltä niityiltä, joiden alkuperää ei tunneta, ei kannata kerätä siemeniä, jos tavoitteena on vaalia luonnon monimuotoisuutta.