Villi vyöhyke on mukana luomassa Turun Skanssiin Euroopan ensimmäistä biodiversiteettipuistoa, joka toimii kaupunkiluonnon monimuotoisuuden edistämisen pilottialueena ja lippulaivakohteena. Hankkeen tavoitteena on kehittää puistoa asukkaille ja kaupunkilaisille virkistysalueena sekä kokemuksellisena oppimisympäristönä, jonka avulla lisätään tietoa monimuotoisuuden suojelusta. Hanke toteutetaan yhteistyössä Turun kaupungin sekä useiden hankekumppanien, kuten Turun yliopiston, Turun ammattikorkeakoulun, Luonnonvarakeskuksen, Varsinais-Suomen Asumisoikeus Oy:n, Blokgarden Oy:n ja Valonian kanssa.
Hankkeessa käsitellään luontokadon kannalta kriittisiä aiheita, kuten paahdeympäristöjen hoitoa, lahopuun lisäämistä, niittyjen perustamista, harvinaisten luonnonkasvien suojelua, jalojen lehtipuiden istuttamista sekä kokeellisen kalkkikedon perustamista. Villi vyöhyke toimii asiantuntijana ja vastaa näiden toimenpiteiden toteutuksesta. Skanssin biodiversiteettipuistohankkeessa kehitetään uudenlaisia tapoja torjua luontokatoa ja suojella harvinaisia lajeja; hankkeen aikana Skanssissa kokeillaan useita erilaisia monimuotoisuutta lisääviä luonnonhoitomenetelmiä.
Puiston kehittämisen myötä pyritään saamaan lisää kokemusta sekä luonnonhoidon suunnittelusta, tilaamisesta että toteuttamisesta. Lisäksi hankkeessa kehitetään uusia yhteistyömallien ja konseptien monistamisen keinoja, jotka voivat auttaa luonnon monimuotoisuuden huomioimisessa osana yritysten toimintaa.
Hankkeessa kehitetään myös oppimisympäristöjä ja osallistavaa luonnonhoitoa erilaisten ryhmien kanssa. Oppilaat ja asukkaat voivat osallistua aktiivisesti toimintaan. Tämä osaltaan lisää tietoa siitä, miten eri ryhmät voidaan ottaa mukaan kestävään ja luonnonmukaisuutta edistävään viheralueiden suunnitteluun. Hankkeessa kehitetyt oppimateriaalit ja kokemukselliset oppimisympäristöt tarjoavat konkreettista ja virtuaalista opetusta monimuotoisuuden suojelusta.
Biodiversiteettipuistosta tullaan hankkeen aikana kehittämään ekologisen kompensaation ja monimuotoisuuden suojelun malli, joka mahdollistaa sen monistamisen muualle Turussa, Suomessa ja Euroopassa. Tavoitteena on levittää hyviä käytäntöjä ja edistää luonnon monimuotoisuuden huomioimista myös muilla alueilla.
Villi vyöhyke on tehnyt Skanssin biodiversiteettipuiston suunnitelman vuonna 2022 yhteistyössä kaupunkilaisten, yhdistysten, tutkijoiden ja Turun kaupungin suunnittelijoiden kanssa.
Hankekumppanit
Turun kaupunki, Turun yliopisto, Turun ammattikorkeakoulu, Luonnonvarakeskus, Varsinais-Suomen Asumisoikeus Oy, Blokgarden Oy, Valonia ja Villi vyöhyke ry.
Hankeaika
Hankkeen toteutusaika on 1.3.2024–30.8.2027.
Rahoitus
EU / European Urban Initiative
Lue lisää Urban Biodiversity Parks-hankkeesta / Turku.fi
Tutustu Skanssin biodiversiteettipuiston hoito- ja käyttösuunnitelmaan, 2022 (pdf)